2012-04-03 13:36Pressmeddelande

ABI´s inkubatorföretag gör exit för hundratals miljoner

null

Det började som en idé efter studierna på Luleå Tekniska Universitet och är idag början till något mer än bara de miljoner som nu grundarna hämtar hem vid bolagsförsäljningen av OnlinePizza Norden AB till tyska Delivery Hero Group.

Grundarnas del av köpeskillingen tillfaller upphovsföretaget Netix AB, de bolag som Daniel Löfmark och Lars-Erik Wessman bildade 2005 för att utveckla idén om att förenkla inköp av pizza på Internet.

För att få hjälp med att kommersialiseringen tog de kontakt med Arctic Business Incubator där de blev en av de första medlemmarna. De samlade in pizzamenyer och telefonnummer till pizzerior från hela landet på ett ställe på nätet, Pizza.nu och i början av 2008 använde 15 000 personer tjänsten varje månad.

Tillsammans med Rubico, ett annat företag i Aurorum Science Park utvecklades en apparat för online beställning som gjorde att pizzeria ägaren kunde bekräfta en beställning från Internet och ange aktuell leveranstid med en enda knapptryckning. Samtidigt lanserades även kortbetalning på webbplatsen och verksamheten växte snabbt. I början av 2009 gick Pizza.nu samman med OnlinePizza.se i Lindköping och blev marknadsledande i Sverige. Ett gemensamt bolag OnlinePizza Norden AB bildades 2010 som tog steget ut till fler länder som bland annat Polen, Österrike och Finland. Vid försäljningen av bolaget såldes pizzor för drygt 50 Mkr per månad i dessa länder.

-  Företagsresan är långt ifrån slut. Vi är återfallskunder hos ABI då vi nu har bolaget Taxijakt inne i inkubatorn. Det ser lovande ut och fler idéer kommer att förverkligas, säger en stolt och nöjd Lars-Erik Wessman, en av de framgångsrika grundarna till OnlinePizza.

-  Deras resa hos oss har varit fantastiskt spännande. De har en otrolig vilja att lyckas med sina idéer och företagandet som kantats av ”bröd och vatten” för överlevnad under perioder men som gjort att de nu nått sin framgång. De visar att, vill man så kan man, även om det krävs mycket arbete, säger Jan Wicén, vd Arctic Business Incubator som nu ser fram emot deras fortsatta företagsidéer som de tillsammans med ABI ska utveckla till lika framgångsrika bolag.

För mer information, kontakta:

Jan Wicén, Arctic Business Incbuator

Tel: 070-581 01 13

Lars-Erik Wessman, Netix

Tel: 070-364 78 09

 

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Förutom nytt namn får ABI också ny grafisk profil och ny hemsida. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Innovationsbron Sverige. ABI stöttar idag 9 medlemsföretag och har dussinet i startgroparna.


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström