2021-08-18 17:17Pressmeddelande

Arctic Business driver Sveriges rymdinkubator ESA BIC Sweden i sex år till

Kristina Öhman, Contract Officer, Jens Lundström, Managing Director, och Emma Hansson, Project Leader, stöttar rymdstartups från Arctic Business huvudkontor på Luleå Science Park.Kristina Öhman, Contract Officer, Jens Lundström, Managing Director, och Emma Hansson, Project Leader, stöttar rymdstartups från Arctic Business huvudkontor på Luleå Science Park.

Arctic Business får förnyat kontrakt för att driva den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden de kommande sex åren. Det innebär att 36 nya rymdstartups kommer få stöttning värd nära 40 miljoner kronor. Samtidigt växer ESA BIC Sweden när Ideon Innovation i Lund välkomnas som fjärde nod. 

– Vi är stolta över att få fortsatt förtroende att driva ESA BIC Sweden och är glada över att få sällskap av Ideon Innovation i Lund. Detta kommer att stärka oss i att hjälpa lovande entreprenörer över hela Sverige att förvandla sina rymdtekniska idéer till framgångsrika företag, säger Jens Lundström, Managing Director ESA BIC Sweden och vd Arctic Business. 

ESA BIC Sweden initierades av European Space Agency och Rymdstyrelsen med stöd från Vinnova som tillhandahåller hälften av finansieringen. Sedan öppningen 2015 har nära 40 startups inkuberats och bland dem finns företag som Fourth State Systems, Arctic Space Technologies, Fureho, APR Technologies, Vultus och börsnoterade Unibap.

– Det är viktigt att ge små svenska företag möjlighet att utvecklas och bli internationellt konkurrenskraftiga. ESA BIC Sweden gör ett jättebra jobb med att fånga upp tidiga idéer och talanger inom rymd och utrusta dem, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Den nationella rymdinkubatorn accepterar både upstream- och downstream-idéer, vilket innebär att de kan vara riktade mot rymden eller använda rymdteknik eller rymdbaserade tjänster för att lösa problem och förbättra livet på jorden. Som en del i ett nätverk med över 70 ESA BIC locations i hela Europa, var ESA BIC Sweden den första ESA BIC som uttryckligen efterfrågade upstream-företag från starten – nu är det fallet på alla locations. 

– ESA och ESA BIC Sweden banade väg för detta efter initiativ från Rymdstyrelsen. Sverige är väl positionerat på den internationella rymdscenen på grund av sin forskning och sina industrier och ESA BIC Sweden har en viktig roll i detta ekosystem. Jag är glad att se att detta arbete utförs i nära samarbete med de andra nordiska länderna, säger Stefan Gustafsson, ESA BIC Network Manager.

ESA BIC Sweden drivs av Arctic Business i norr (Luleå, Piteå, Skellefteå, Kiruna) i samarbete med Innovatum i väster (Trollhättan), Uppsala Innovation Center i huvudstadsregionen och nykomlingen Ideon Innovation i söder. Lund är ett strategiskt val för den fjärde noden på grund av sitt geografiska läge och den nära kopplingen till Lunds universitet. 

– Vi rör oss i en miljö av nätverk och relationer med storbolag som på många sätt kan stötta startups inom rymdbranschen. Vår ambition är att ta ett regionalt ansvar för södra Sverige och se till att bolag inom rymdteknik känner till möjligheterna med ESA BIC Sweden, det kan vi göra genom nära samarbeten med andra inkubatorer. Vi hoppas kunna få fler entreprenörer och bolag att växa med möjligheterna inom ESA BIC Sweden, säger Anders Nilsson, vd Ideon Innovation.

Om ESA BIC Sweden
ESA BIC Sweden (European Space Agency Business Incubation Centre Sweden) erbjuder kvalificerad rådgivning och stöd till entreprenörer från forskningscentrum, universitet, rymd- och icke-rymdföretag som vill förverkliga sina innovativa idéer och överföra teknik från rymden till andra områden i ekonomin.

Startups accepteras tre gånger om året och kan dra nytta av upp till 50 000 euro plus teknik, stöttning och rådgivning, attraktiva arbetsmiljöer och ett internationellt nätverk. Några av ESA BIC Swedens partners är SSC, IRF, Ångströmlaboratoriet, RUAG, GKN Aerospace, AWA, Bergenstråhle & Partners och Luleå tekniska universitet.

Nätverket av ESA BIC:s runt om i Europa har hjälpt starta mer än 1000 företag och arbetar med nära 200 nya rymdstartups varje år. Hittills har det investerats mer än 200 miljoner euro i nystartade företag.

Läs mer på esa-bic.se  

 


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 150 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström