2022-01-13 15:05Pressmeddelande

Arctic Business startup porkchop till rymden med SpaceX

Från vänster: Muhammad Irtiza Siddiqui, Victor Gonzalez och Matija Milenovic, vd porkchop.Från vänster: Muhammad Irtiza Siddiqui, Victor Gonzalez och Matija Milenovic, vd porkchop.

Framdrivningssystemet porkchop X skjuts idag den 13 januari 2022 upp i Elon Musks SpaceX-raket Falcon 9 från Florida. Transporter 3 Mission bär på dussintals mikro- och nanosatelliter för kommersiella och statliga kunder.

– Vi är otroligt exalterade över att det äntligen händer, det här är en gigantisk milstolpe för hela teamet som har arbetat så hårt för att gå från ett källarprojekt till att kretsa runt jorden och göra det möjligt för små satelliter att manövrera med oöverträffad kapacitet, säger Matija Milenovic, vd och medgrundare porkchop. 

Han beskriver en hektisk tid för att få allt redo. Dagarna innan det planerade leveransdatumet innehöll många utmaningar och problem som dök upp i sista minut. Teamet var inte säkra på om de skulle hinna.

– Vi hade planerat att posta porkchop X, men insåg att den inte skulle anlända i tid. Så jag tog två flyg till våra partners i Madrid där jag tillbringade 45 minuter med att briefa dem på hur man integrerar systemet i satelliten, innan jag tog två flyg tillbaka till Stockholm igen, säger Matija Milenovic.

porkchop utvecklar elektriska framdrivningssystem för en typ av nanosatelliter som kallas PocketQubes. Deras framdrivningssystem, porkchop X, upptar ingen extra plats eftersom det ersätter den strukturella ramen – se det som att placera en bils motor inuti chassit. 

Idén väcktes på KTH där grundarna möttes. Bolaget är för närvarande inkuberat hos Arctic Business och i ESA BIC Sweden, Sveriges nationella rymdstartupsatsning som leds av samma inkubator. Sedan antagningen har porkchop attraherat finansiering, jobbat systematiskt med försäljning och landat sin första affär. Teamet har expanderats från olika delar av världen, både operativt och strategiskt. Uppskjutningen har flyttats fram tidigare.

– Det är kul att se porkchops framgång, detta är det första framdrivningssystemet från ett bolag hos oss men definitivt inte det sista. Vi ser fler och fler idéer och innovationer runt små satelliter, säger Jens Lundström, vd Arctic Business och ESA BIC Sweden.

Mer om porkchop
Mer om Falcon 9 och Transporter 3 Mission

Kontakt porkchop
Matija Milenovic
medgrundare & vd
matija@porkchip.space
+46 (0)79 300 07 90


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 150 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström