2015-07-03 13:00Pressmeddelande

BioCool läkte såriga diabetesfötter i Sudan

null

I Sudan har forskare vid Karolinska Institutet genomfört en studie där diabetespatienter med infekterade fotsår behandlades med fotbadet BioCool. 66 procent blev helt återställda och resten fick en klart minskad tillväxt av bakterier. Denna studie presenteras i senaste numret av den ansedda tidskriften International Journal of Applied Science and Technology som utkommer den 1 juli.

I Mellanöstern och Nordafrika finns det 37 miljoner diabetiker, vilket motsvarar cirka 10 procent av befolkningen och den siffran beräknas ha ökat till 68 miljoner år 2035. Det är bara USA som har en högre procentandel diabetiker bland befolkningen. I Sudan finns tre miljoner diabetiker.

I artikeln beskrivs behandlingen av diabetespatienter med djupt infekterades fotsår vid en diabetesklinik i Sudans huvudstad Khartoum. Patienterna, som både bestod av kvinnor och män, var mellan 47 och 58 år. Dessa behandlades två gånger per dag under fem dagar med ett fotbad i 37-gradigt vatten innehållande 2 procent BioCool-pulver.

– Både patienterna och läkarna som behandlade dem kunde konstatera en klar förbättring, berättar professor Gunnar Sandström vid Karolinska Institutet som lett studien.

En annan slutsats, förutom den drastiska förbättringen, är att den normala bakteriefloran inte påverkades eftersom den blev fullt återställd redan dygnet efter att behandlingen avslutades.

Orsak till amputationer

Diabetesfötter orsakar överlägset mest diabeteskomplikationer. Dålig cirkulation ger ökad risk för uppkomst av sår på diabetikernas fötter. Kallbrand och infektioner är också vanligt förekommande. Diabetes är den största orsaken till amputationer av nedre extremiteter. Minst 85 procent av de diabetesrelaterade amputationerna föregås av ett fotsår. Det vanligaste skälet till amputation är att dessa sår förvärras till en djup infektion eller kritisk ischemi och gangrän.

– Studien i Sudan visar att användande av BioCool är ett alternativt sätt att behandla fotskador och att metoden kan nyttjas för att undvika djupa vävnadsskador, säger Gunnar Sandström

Mer information:

Studien i sin finns att läsa och ladda ner på http://www.ijastnet.com/journals/Vol_5_No_3_June_2015/11.pdf

Maria Forsséll, VD, Biocool AB, 070-295 16 79, maria.forssell@biocool.se

Pressbilder: www.mynewsdesk.com och sök på BioCool AB

BioCool AB grundades 2012 av innovatören och Biokemisten JanOlof Ericsson i Skellefteå. Företaget har produkter med olika användningsområden. BioCool Footcare och BioCool Medica används för att motverka olika fotåkommor genom en unik och effektiv metod. www.biocool.se

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av ALMI Inkubation Sverige. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström