2023-11-07 13:16Pressmeddelande

Biträdande professor och entreprenör får Årets Innovationspris

Johan Casselgren, biträdande professor och forskare inom experimentell mekanik med fokus på snö och is, har blivit tilldelad priset som årets innovatör 2023 av sin arbetsgivare, Luleå tekniska universitet.

Hans senaste genombrott är en produkt som använder kamera och AI för att upptäcka isbildning på vindkraftverkens vingar i ett tidigt skede. Johan förklarar: "Jag insåg att man med hjälp av kamera och AI kan upptäcka isen tidigare än tidigare metoder tillåter. Det innovativa är att koppla detta till väderdata för att skapa modeller för prediktion av is och snöuppbyggnad. Tack vare tekniken kan effektiviteten på vindkraftverken öka med upp till 10 procent under vintermånaderna.

Innovationen blev starten av företaget Pileus Scandinavia, som sedan hösten 2023 är en del av det tvååriga Arctic Business inkubatorprogrammet. Isbildning på vindkraftverkens vingar är en betydande utmaning, särskilt i nordliga delar av världen, och leder till produktionsbortfall. Johan Casselgrens innovation erbjuder en enkel och tillämpbar metod för att öka produktionen av grön energi i kalla klimat och göra handeln med el mer stabil genom förbättrade isprognoser.

Pileus Scandinavia riktar nu sitt intresse mot Markbygden, där norra Sveriges största vindkraftspark är belägen. Istället för att bara fokusera på problem med isbildning hoppas företaget på att etablera samarbeten där Markbygden kan dra nytta av deras innovativa tjänster. Johan, medgrundare av Pileus Scandinavia, säger: "Vi hoppas på möjligheten till samarbeten där Markbygden kan utnyttja våra tjänster och expertis” avslutar Årets Innovatör.


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 180 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Emma Hansson
Head of Incubator & Sr Business Advisor
Emma Hansson