2014-10-20 09:00Pressmeddelande

ENVIS INNOVATÖR FÅR MEDICINSK EXPERTIS ATT HÖJA PÅ ÖGONBRYNEN

null

Kemisten och forskaren JanOlof Eriksson har fått världens medi-cinska experter och fotvårdsterapeuter att höja på ögonbrynen. Genom att våga tänka tvärtom har han lyckats utveckla ett pulver som när det blandas med vatten i ett fotbad skapar en syreexplos-ion, vilket dödar mikroorganismerna.  Fotbadet syresätter diabe-tes- och psoriasisfötter och motverkar fotsvett, fotvårtor samt fot- och nagelsvamp.

Två tredjedelar av Sveriges ekonomiska tillväxt kommer från innovationer. Sverige ligger också bland toppskiktet vid rankingar av innovationsförmåga. Detta toppresultat gäller emellertid främst forskning och inte alls i lika hög grad för nya produkter och för nya företag.

– Vi har engagerat oss i BioCool eftersom vi tror att deras produkter har en mycket stor potential. Fotvårdsprodukterna är världsunika eftersom de helt utan miljöpåverkan uppvisar mycket goda resultat, säger Katarina Öquist, affärsrådgivare vid Arctic Business Incubator, vars uppdrag är att utveckla entreprenörer och deras affärsidéer till lönsamma livskraftiga internationella tillväxtbolag.

 JanOlof Eriksson är ingen dununge när det gäller innovationer. Redan 1997 erhöll han det prestigefyllda Skapa-priset för ett rengöringsmedel i pulver- och tablettform. Under de senaste åren har han främst koncentrerat sig på att utveckla produkter för vattenrening och behandling av fotproblem under produktnamnet BioCool. 2012 erhöll JanOlof Eriksson Skapa-priset i Västerbotten för BioCool.

Lätta att använda
Fotvårdsprodukterna är CE-märkta, registrerade hos Läkemedelsverket och dokumenterat säkra att använda.
– Det stora genombrottet på den svenska marknaden kom i och med att Apotek Hjärtat tog in dem i sitt sortiment, konstaterar JanOlof Eriksson.
– Att BioCools produkter är så enkla att förstå och att använda är en viktig framgångsfaktor, inflikar Katarina Öquist. För att möta den ökade efterfrågan flyttade BioCool tidigare i höst in i nya fräscha lokaler i företagshuset Entreprenören i Skellefteå där många andra innovativa företag också håller till.
– Här kan vi växa rejält, vilket vi räknar med att göra, säger BioCools VD Maria Forsséll.

Rekommenderas till barn och gravida
BioCool har också forskarna bakom sig när det gäller produkterna. En klinisk fallstudie, som genomförts av forskare på Karolinska Institutet, visar konkret att BioCool ger en dramatisk förbättring av drabbade naglar och fötter. Författarna till fallstudien menar att BioCool är ”ett gyllene val för patienter med nagelsvamp och fotvårtor”.

– Förmodligen är BioCool den enda produkten på marknaden som helt tar död på nagelsvampar, berättar Maria Forsséll. Det enklaste sättet att bli av med fotvårtor är att skonsamt döda alla mikroorganismer som kan gömma sig långt under huden.
– Fotbad med BioCool tar bort alla fotvårtor. Det är det enda medel mot fotvårtor som rekommenderas barn och gravida, avslutar Maria Forsséll.

Mer information:
Maria Forsséll, VD, Biocool AB, 070-295 16 79, maria.forssell@biocool.se
Pressbilder finns på: www.mynewsdesk.se

BioCool AB grundades 2012 av kemisten och forskaren JanOlof Ericsson i Skellefteå. Företaget har produkter med olika användningsområden. BioCool Footcare och BioCool Medica används för att motverka olika fotåkommor genom en unik och effektiv metod. Förutom hos Apotek Hjärtat säljs produkterna bland annat hos fotvårdsterapeuter och hos Hälsokraft.Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström