2022-10-11 08:31Pressmeddelande

Europeisk rymdindustri och startups till Luleå för att leta kompetens

För första gången hålls konferensen Space Investment & Talent Day i Luleå. En konferens där europeisk rymdindustri samlas för att hitta kompetens, diskutera framtidens jobb inom rymdsektorn och där rymd-startups möter investerare för att attrahera finansiering.

Konferensen genomförs den 7-8 november på Luleå Science Park. Konferensen arrangeras av Arctic Business tillsammans med Invest in Norrbotten med stöd av Luleå Kommun och Region Norrbotten. Samma konferens anordnas parallellt i Trollhättan av Innovatum. 

Tidigare år när konferensen arrangerats i Trollhättan har runt 80 europeiska rymd-startups deltagit och runt 100-talet investerare. 

Vi är glada att Luleå har fått förtroendet att hålla denna viktiga konferens för rymdindustrin. Det är en otrolig möjlighet för oss att kunna visa upp att norra Sverige har både kompetens och startups inom rymdindustrin som håller väldigt hög klass, säger Jens Lundström, VD Arctic Business som även leder ESA BIC Sweden som är Sveriges rymd-startup satsning.

Konferensen hålls under två dagar och det finns möjlighet att delta på plats i Luleå eller via en digital sändning under men även dagarna efter (för 1:1 möten med industri och investerare online). Den första konferensdagen handlar om att attrahera finansiering och hitta partnerskap. Det är ett tillfälle för rymd-startups, investerare och industri att mötas. Den andra dagen syftar till att få studenter och andra som vill jobba i rymdsektorn att möta rymd-startups och industrin för att få förståelse kring vilka arbetstillfällen som erbjuds inom sektorn. De som söks är inte enbart de som idag studerar eller jobbar inom rymdindustrin. Bolagen som kommer för att leta talang har även efterfrågat personer som är ekonomer, Master of Business Administration (MBA), civilingenjörer och systemvetare. Bolagen har flaggat för att många olika kompetenser behövs i den växande rymdsektorn. 

Det sker nu väldigt många spännande satsningar inom rymdindustrin i norra Sverige och vi hoppas att studenter och investerare tar chansen och anmäler sig till konferensen säger, Jens Lundström, VD Arctic Business 

Intresset för rymdsektorn är något som ökar och branschen växer mer än någonsin. Information från satelliter har en betydande roll för utveckling inom många områden, bland annat säkerhet och hållbar samhällsutveckling. Branschens utveckling ger möjlighet för nya innovativa lösningar på jorden. I rymdsektorns expansion förväntas norra Sverige fortsatt ha en viktig roll kopplat till Esranges utbyggnad samt den utbildning och forskning som sker på LTU och IRF och de nya bolag som etablerat sig i här. 

Sedan 2015 finns en svensk rymd-startup satsning, ESA BIC Sweden, som på uppdrag och med stöd från ESA, Svenska Rymdstyrelsen och Vinnova stöttar rymd-startups i hela Sverige. ESA BIC Sweden har fram tills idag stöttat över 35 startups i Sverige. Det finns motsvarande verksamheter i Finland, Norge, Danmark och Estland. Dessa är med som partners och kommer skicka deltagare i form av startups, investerare och talanger till Space Investment & Talent Day.

För att hitta programmet och anmäla dig till Space Investment & Talent Day i Luleå eller Trollhättan se https://spaceinvestmentday.com/ 

Kort om Invest in Norrbotten – https://investinnorrbotten.se
Invest in Norrbotten bistår och informerar utländska investerare om affärs- och investeringsmöjligheter. Målet är att stödja och samordna företag som planerar att etablera eller utöka verksamhet i Norrbotten

Kort om ESA BIC Sweden https://esa-bic.se
ESA BIC Sweden erbjuder startups stöd med finansiering och rådgivning för att genomföra utvecklingsprojekt för att leverera tjänster till eller från rymdindustrin. Detta sker på uppdrag av ESA (Europeiska Rymdstyrelsen) och utförs från ett partnerskap av Arctic Business Incubator i Luleå, Uppsala Innovation Centre i Uppsala, Innovatum i Trollhättan och Ideon i Lund. 


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 170 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström