2019-04-08 10:28Pressmeddelande

Gemometrics vinner Red Dot Design Award för sitt verktyg som kan avslöja falska diamanter

null

Det svenska startupföretaget Gemometrics sticker ut bland vinnarna i Red Dot Design Award. Inte bara för att de är en liten aktör bland jättar, men också för att de har lyckats kamma hem det ärofyllda priset med sin första produkt på marknaden, GemPen®: ett innovativt verktyg som kan särskilja äkta- från labbtillverkade diamanter. Verktyget är framtaget för att motverka det utbredda fusket inom ädelstensindustrin.

Red Dot Design Award erkänner årligen produktdesign av högsta klass med bidrag från hela världen. I mars kom turen till det Luleå-baserade startupföretaget Gemometrics och deras GemPen®.

- Vi är otroligt stolta att som liten aktör visa på produktdesignklass som är i nivå med Samsung, Apple och Sony, tidigare vinnare av Red Dot Design Award. Det är en kvalitetsstämpel som väger oerhört tungt för oss och bevisar för våra användare att det ligger mycket tanke och kärlek bakom produkten, säger David Doms, produktdesigner för GemPen®.

GemPens® design gör det möjligt att upptäcka syntetiska diamanter på stående fot – något som sparar värdefull tid i värderingsprocessen. Instrumentet är ensamt i sitt slag om att ögonblickligen kunna identifiera vissa typer av syntetiska diamanter.

De senaste decennierna har behovet av ett verktyg som GemPen® blivit nödvändigt. Orsaken är de stora mängder syntetiskt tillverkade diamanter i cirkulation som skapar osäkerhet i värdering hos experter. Syntetiska diamanter kan nämligen ha exakt samma optiska, kemiska och fysikaliska egenskaper som naturliga.

- De flesta konsumenter är inte medvetna om att deras smycken kan innehålla diamanter som har tillverkats i ett labb på två veckor, istället för naturligt i jordens inre under flera miljoner år. Även om domarna för Red Dot Award lyfter användarvänligheten och den smarta designen hos GemPen®, är det en central del av produktens funktion att det äntligen går att identifiera vissa typer av syntetiska diamanter on-the-go istället för att vänta i veckor på svar från ett institut, säger VD för Gemometrics, Peter Larsson.

GemPen® är framtagen för ädelstensexperter, även kallade gemmologer, för att underlätta i deras arbete i värdering av diamanter och andra ädelstenar.

Studio Doms som har formgivit produkten i nära samarbete med Gemometrics har vunnit en rad stora designerpriser genom åren, som exempel Design S och Stora Designpriset. Bolaget har även tilldelats Red Dot Design Award två gånger tidigare.

Företaget Gemometrics har utvecklats med stöd av Arctic Business Incubator och finansieras av Norrlandsfonden, Almi, privata investerare och Partnerinvest Norr.

För mer information, kontakta:

Peter Larsson, VD Gemometrics, p.larsson@gemometrics.com, +46 72 560 48 88

Vi är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB och finansieras utöver ägarna av Vinnova, Piteå kommun och Framtidsbanken. Arctic Business Incubator äger också affärsängelfonden Arctic Venture AB som investerar inkubatorns nya bolag. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. Arctic Business Incubator stöttar idag 25 medlemsföretag och tar årligen in ca 10 nya startup bolag. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström