2015-06-12 13:00Pressmeddelande

Ledande tillverkare av metallpulver H.C. Starck förvärvar minoritetsandel i Luleå företaget Metasphere Technology

null

Nu planeras bygget av en ny produktionslinje för de unika sfäriska metallpulver som Metasphere Technology i Luleå utvecklat. Detta genom att den ledande tillverkaren av tekniska metallpulver och teknisk keramik H.C. Starck nu förvärvar en minoritetsandel i Metasphere genom en riktad nyemission.

"Vi identifierade tidigt H.C. Starck som en idealisk partner i branschen. Vi är mycket glada att vi attraherat H.C. Starck som ny aktieägare och samarbetspartner. Företaget har en bred metallurgisk kompetens och lång erfarenhet inom området för att utveckla nya legeringar som vi nu kan producera i sfärisk form med hjälp av vår unika process” Processen kan omstrukturera alla elektriska ledande material ner till nanonivå och material som ger perfekta sfärer i en mängd olika storlekar. , säger Jan Wicén, VD Metasphere Technology.

"Våra "meta-stabila" kompositioner kommer att bana väg för hög precision av legeringar och material i sfärisk form för genombrott inom ett flertal industrisegment. Med H.C. Starck ombord har vi validerats på den internationella marknaden samt säkrat vår långsiktiga försörjning av pulver råvaror för vår produktion, fortsätter Urban Rönnbäck, CMO Metasphere Technology.

"Med vår mångåriga erfarenhet av behandling av teknikmetaller och teknisk keramik, ser vi en stor tillväxtpotential för vårt företag inom additiv tillverkning", säger Andreas Meier, koncernchef för HC Starck Group.

"Metasphere Technology är känd på marknaden för sin Innovativa förmåga och att skapa nya sfäriska material och är därför rätt teknikpartner för oss. Tack vare vårt samarbete, kommer våra två företag inte bara växa på marknaden för additiv tillverkning utan kommer även förse industrin själv med drivkraft för tillväxt, menar Meier."

Med den unika produktionsteknik som utvecklats av Metasphere Technology, kan en mängd olika metaller och andra elektriskt ledande material omvandlas till sfäriska pulver med nya materialegenskaper. Genom omstrukturering av materialet på nanonivå, kan det exakt anpassas till kundens specifika krav på materialegenskaper.. Pulvren kännetecknas av den absolut perfekta sfäriska formen dess homogena struktur genom hela pulvret. Detta ger Metaspheres pulver unika fysikaliska och mekaniska egenskaper som inte kan uppnås med de idag kända produktionsprocesserna.

"Bland annat har sfäriska pulver extremt hög flytbarhet, vilket är en viktig förutsättning för produktion av högkvalitativa komponenter med hjälp av additiv tillverkning. Eftersom en mängd olika material kan behandlas med Metaspheres nya teknik kommer vi att kunna erbjuda våra kunder en avsevärt utökad produktportfölj", säger Meier.

Denna produktionsteknologi är ett nyckelmaterial för additiv tillverkning (industriella 3-D utskrift) där lager på lager läggs på. Additiv tillverkning är en av de sektorer som har störst tillväxt eftersom det ger ingenjörer nya, kostnadseffektiva alternativ för högt belastade komponenter med komplexa former. 3D-skrivare har ursprungligen främst använts för prototyputveckling, medan det idag är allt vanligare att den används i serieproduktion.

Om Metasphere Technology (www.metasphere.se)

Metasphere Technology är ett start-up/SME som har utvecklat en metallurgisk process som genom centrifugal atomisering av smältor i kontrollerade gasmiljöer ger perfekt sfäriska metallpulver. All FoU utförs av egna vetenskapsmän och forskare. Metasphere förser redan high-tech kunder, över hela världen, med kundspecifika pulver. Företaget expanderar nu kraftigt och ligger i Luleå.

Kontakt

Urban Rönnbäck
Chief Marketing Officer
Tel .: + 46-90-22 49 00, eller + 46-70-367 01 25
urban.ronnback@metasphere.se

Om H.C. Starck (www.hcstarck.com)

H.C. Starck Group är en ledande global leverantör av tekniska metaller och teknisk keramik från sina egna produktionsanläggningar i Europa, Amerika och Asien, och levererar till växande sektorer som elektronik, kemikalier och fordonsindustrin, medicinteknik, flygindustrin, energi- och miljöteknik, och maskin- och verktygs göra. År 2014 hade företaget cirka 2 700 anställda i USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Kina, Thailand, Vietnam och Japan.

Kontakt:

Ulrike Reich
Direktör, Group Communications
Tel .: +49 89 500 942 155
ulrike.reich@hcstarck.com

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Luleå- och Skellefteå kommun, Norrbottens Läns Landsting och finansieras utöver ägarna av Vinnova. ABI stöttar idag 24 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Följ oss på Facebook och LinkedIn.


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström