2017-10-17 08:05Pressmeddelande

Mångmiljoninvestering till Luleå företaget TLight

null

TLight tar in ytterligare fem miljoner kronor från Norrlandsfonden, Partnerinvest, ALMI och privata investerare. Bolaget har utvecklat en produkt som revolutionerar processen för hur man identifierar ädelstenar.

Handeln med förfalskade stenar ökar och är ett stort problem för köparna. Att analysera ädelstenar har varit en lång och dyr process, men Luleå-bolaget TLight har nu utvecklat en unik metod för att snabbare identifiera ädelstenar och bedöma dess äkthet.

Nu står TLight redo för en global lansering av produkten. De har tagit in fem miljoner från Norrlandsfonden, Partnerinvest, Almi invest och privata investerare, vilket ska användas för att färdigpaketera och sälja produkten. I ryggen har de också Region Norrbotten, ESA BIC Sweden och EIT Raw Materials, som tillsammans gick in med drygt tre miljoner kronor 2016.

- Det känns fantastiskt. Nu väntar hårt arbete men tack vare våra partners kan vi börja rekrytera. Nu inleds försäljningen i Europa och därefter står resten av världen på tur, säger en nöjd Torbjörn Lindwall, vd för TLight.

- Vi är både lättade och glada. TLight har stor potential på den globala marknaden, men de behöver kapital att växa med. När det nu finns på plats är de redo för nästa steg, säger Niklas Österberg, affärsrådgivare på Arctic Business Incubator (ABI).

TLight är med i inkubatorn ESA BIC Sweden, som drivs av ABI, Uppsala Innovation Centre och Innovatum.

- Vi hade aldrig kommit så här långt så här snabbt utan inkubatorns hjälp. Niklas har varit ett otroligt stöd, berättar Torbjörn.

TLight har utvecklat en ny teknik och utrustning för att identifiera ädelstenar och mineraler. Utrustningen har fler användningsområden bland annat inom gruvindustrin. Tekniken användas där för att lokalisera och mäta in farliga områden i gruvor och stenbrott.

För mer information, kontakta:

Torbjörn Lindwall, vd TLight, +46 70-570 51 08
E-post: torbjorn.lindwall@tlight.se

Niklas Österberg, senior affärsrådgivare ABI, +46 70-318 38 00
E-post: niklas.osterberg@abi.se

Birgitta Cajander, företagsanalytiker Norrlandsfonden, +46 920-24 42 62
E-post: birgitta.cajander@norrlandsfonden.se

Mikael Edström, senior investment manager Partnerinvestnorr, +46 73-310 20 07
E-post: mikael@partnerinvestnorr.se

Carina Malander, finansieringsrådgivare ALMI Företagspartner Nord, +46 70-587 79 04
E-post: carina.malander@almi.se

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova och Framtidsbanken samt Kiruna kommun. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström