2016-02-24 08:20Pressmeddelande

Norra Sveriges första accelerator vill starta fler företag - gästades av norrbottningen som varit chef på Warner Bros och Electronic Arts

null

Nya företag ska bli verklighet när Arctic Business Incubator startar accelerator i Norr- och Västerbotten. Programmet har precis kickat igång med 15 potentiella företag.

Tanken med acceleratorn att snabbare få igång fler bolag som har exportpotential, samt att erbjuda dem plats i inkubatorn. Första steget i accelerator-programmet är en workshopserie, där personerna och teamen bakom idéerna träffas varje vecka under ett par månader.

Genom programmet får de stöd och lär sig metoder för att utvärdera och förbättra sin affärsmodell. Deltagarna får vägledning och coachning, både individuellt och i grupp. De får också möta andra entreprenörer och ledare, som delar med sig av sina erfarenheter.

Dagens workshop gästades till exempel av Luleåsonen Stefan Lampinen, som varit VD för bland annat Warner Bros och Electronic Arts i Norden, samt också haft ledningspositioner på företag som Microsoft och Nokia i Europa. Han delade bland annat med sig av sina erfarenheter från spelindustrin och internationella relationer.

- Jag är glad att Niklas bjöd in mig till den här dagen, jag älskar den här miljön och energin runt nya startup-bolag, berättar Lampinen.

Niklas heter Österberg i efternamn och är affärsrådgivare på ABI.

- Vi vill ge entreprenörerna inspiration och hjälpa dem att bygga sina nätverk. Genom det ska vi underlätta deras teambyggen, finansiering och framtida affärer, säger Niklas.

De 15 nya potentiella företagen finns från Kiruna i norr till Skellefteå i söder.

- Nu ska vi göra verklighet av våra företagsdrömmar. Det är guld värt att få lära känna andra som är i samma sits som oss, som vi kan dela erfarenheter och tankar med under resan, säger Therese Sundström, en av entreprenörerna i acceleratorn.

Den pågående workshopserien avslutas med ett event där deltagarna presenterar sina affärsidéer för en expertpanel med bland andra externa investerare. Efteråt har de möjlighet att söka vidare till inkubatorn, där de under 2-3 år kan få kvalificerat affärsstöd med fokus på att bygga teamet runt bolaget och nå ut på internationella marknader.

ABI bedriver programmet löpande med nästa start i maj. Ett 30-tal bolag har gått igenom det tidigare programmet som nu döpts om till accelerator och stöpts om för att höja kvaliteten ytterligare. 20 procent av tidigare deltagare har sedermera gått vidare till inkubatorn, däribland Headbanger Lure och Kalix Teknik. 

För mer information kontakta:

Niklas Österberg, affärsrådgivare +4670 318 38 00
niklas.osterberg@abi.se

Stefan Lampinen, +4672 155 87 88

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Norrbottens läns landsting, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av ALMI Inkubation Sverige. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström