2023-05-26 13:05Pressmeddelande

OneWeb Satellite Network Portal (SNP) med 27 antenner för satellitkommunikation etableras av Arctic Space Technologies i Öjebyn, Piteå

Arctic Space Technologies, det hållbara och innovativa rymdföretaget, och OneWeb, LEO satellitkommunikationsföretaget, tillkännager att etableringen av OneWeb Satellite Network Portal (SNP), en hyperskalbar markstation för satellitkommunikation kommer att byggas av Arctic Space Technologies och etableras vid Arctic Space Center i Piteå.

I december 2022 undertecknade företagen ett bilateralt avtal och har fram tills idag slutfört detaljerat designarbetet samt erhållit godkännanden för byggnation och installation av OneWeb SNP. Enligt avtalet kommer 27 antennsystem att installeras för att vara i drift under tredje kvartalet 2023. OneWebs satellitnätverksportal kommer att ge ökad tillgänglighet till kunder inom en mångfacetterad bredd av branscher, inklusive sjöfart och flyg, samt möta nätverkskrav och tillhandahålla 4G- och 5Gbackhaul lösningar. OneWebs beslut att utöka sin verksamhet och tillgänglighet i regionen är ett ytterligare kvitto på fördelarna med de massiva investeringar i hållbar energi som sker i norra Sverige. Kombinationen med det hållbarhets fokuserade datacentret, EcoDataCenter, som används för databehandling, det innovativa och hållbara Arctic Space Center för drift av markstation tillsammans med OneWebs konstellation av satelliter gör detta projekt till ett av de mest miljömässigt hållbara och säkra alternativen på marknaden.

Stephen Graham, OneWeb Director SNP Site Management: "Vi är glada över att samarbeta med Arctic Space Technologies för att bygga en satellitnätverksportal i norra Sverige. Parallellt med slutförandet av vår globala LEO-konstellation är utvecklingen av en utbredd och sofistikerad markinfrastruktur avgörande för att OneWeb ska kunna leverera täckning till kunder inom en rad olika sektorer. Vår expansion på den svenska marknaden har formats av fördelarna att arbeta med starka lokala partners samt med Arctic Space Technologies tekniska och hållbara erbjudande, som tillsammans kommer bidra till att OneWebs når sina mål.”

Benjamin Fischer, VD Arctic Space Technologies är exalterad över samarbetet: "Det faller sig naturligt att vi arbetar tillsammans med ett företag som OneWeb för att bidra med hållbar och hyperskalbar satellitdatabehandling för att möta deras snabbt växande efterfrågan på bandbredd. Vi är glada och stolta över att kunna dela fördelarna med OneWeb som norra Sverige bidrar med, och jag ser fram emot vårt framtida samarbete som inte bara kommer att vara till stor nytta för båda parter, utan också anpassa hantering av satellitkommunikation till European Green Deal. Vi utökar dessutom snabbt vår verksamhet på den internationella arenan och genom förtroendet från företag som OneWeb fortsätter Arctic Space Technologies sin framgångsresa där vi sätter ny standard för hantering av satellitkommunikation”, säger han.

"Ansvarstagande är hög prioritet för OneWeb, och vi är därför glada över samarbetet för att tillsammans skapa och leverera hållbara och säkra lösningar. OneWebs höghastighetsnätverk i kombination med minimal fördröjning och höga täckningsgrad som Arctic Space Technologies levererar, markerar ytterligare ett viktigt steg framåt för att överbrygga den digitala klyftan.”

Arctic Space Center i Piteå togs i drift 2021 och har sedan dess vuxit till att i slutet av 2023 bli en av de största anläggningarna för satellitkommunikation i Sverige. Arctic Space Technologies befinner sig för närvarande i en expansiv tillväxtfas vad gäller såväl anställda, faciliteter som tjänster utöver det växande marksegmentet för satellitkommunikation.

”Att bedriva denna typ av verksamhet från kustregionen i norra Sverige har visat sig vara väldigt fördelaktigt inte bara ur miljösynpunkt, utan även i form av lägre underhålls- och driftkostnader, bra och säker tillgänglighet till fiber, milt klimat, närhet till flera städer, bra logistikmöjligheter, god kompetensförsörjning och hög täckningsgrad för satellitkommunikation med sömnlös täckning från Arktis till Europa och Nordafrika. Självklart vill vi erbjuda dessa fördelar för partners som OneWeb”, säger Benjamin Fischer.


Om OneWeb
OneWeb är ett globalt kommunikationsnätverk som drivs från rymden, med huvudkontor i London, som möjliggör för regeringar, företag och organisationer att ta del av ett uppkopplat höghastighetsnätverk. Företaget är i slutfasen med att bygga upp sin konstellation av satelliter i låg omloppsbana samt etablera ett nätverk av globala SNP gateways, markstationer och användarterminaler för att tillhandahålla en prisvärd och snabb kommunikationstjänst med hög bandbredd och låg fördröjning, kopplad till framtidens IoT och en väg till 5G för alla, överallt. Läs mer på http://www.oneweb.world

Om Arctic Space Technologies Arctic Space Technologies, det innovativa, säkra och hållbara alternativet till det traditionella och konservativa marksegmentet inom rymdindustrin. Företaget kännetecknas av en fascination för rymd, entreprenörskap och att ingenting är omöjligt. Läs mer om den innovativa leverantören av satellitkommunikation som revolutionerar branschen på http://www.arcticspace.seOm Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 180 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström