2019-09-20 08:19Pressmeddelande

​Rymdindustrin i Piteå växer

null

Nu startar Arctic Space Technologies med grundare från Piteå. Det är det andra rymdföretaget med ursprung i Piteå. Arctic Space har utvecklat nya sätt för markstationer att kommunicera med satelliter som snurrar i omloppsbanor runt jorden. Grundarna och delägarna Sandra och Benjamin blir nu Piteåbor efter en tid i Tyskland.

Arctic Space Tech ska förbättra kommunikationen med satelliter. Benjamin Fisher har sina rötter i Österrike och under senaste året arbetat för European Space Agency, ESA i ett satellitprojekt. Sandra Nilsson från Piteå har gjort sitt examensarbete inom strålningsvetenskap för mänskliga rymdfärder vid en partikelaccelerator i tyska Darmstadt.

Nu startar de tillsammans Arctic Space Tech som ska underlätta kommunikationen med satelliter genom nya innovativa lösningar för markbaserade system. Dagens markbaserade system använder föråldrad och analog teknologi i många fall. Det är väldigt kostsamt att nyttja dessa system som körs med begränsad kapacitet och med en teknik som inte implementeras fullt ut i branschen.

- Vi är så stolta att vi nu kommit med i Arctic Business och deras rymdinkubator ESA BIC Sweden bland 100-tals idéer som konkurrerar om platserna. Det är vår största önskan att bo i Piteå och jobba med rymdbolaget från norra Sverige. Här finns alla förutsättningar för oss, säger Sandra Nilsson grundare Arctic Space Technologies.

De har nyligen vunnit en uppmärksammad pitchtävling för lovande rymdidéer Space Business Pitch i Luxembourg. Tävlingen arrangeras av Luxembourg Space Tech Angels.

- Vår etablering och samarbetet med Piteå kommun har gett resultat. Att vi på så kort tid nu ser det andra bolaget inom rymdindustrin etablera sig är bevis på detta. Vi skapar inte bara nya jobb utan även nya invånare till Piteå och det är precis vad vi önskar, säger Jens Lundström vd Arctic Business.

Det andra rymdbolaget i Piteå är Centropy som har en smart lösning för effektivare kylning av elektronik.

Arctic Business som också driver ESA BIC Sweden hjälper nya innovativa företag med rådgivning, rekrytering, tillgång till kapital och internationella nätverk av investerare, affärskontakter och experter. Alla bolagen får 300 000 kr direkt från starten via helägda affärsängelbolaget Arctic Ventures Ett AB.

Fakta om Arctic Space Tech:

Arctic Space Technologies löser dagens problem med dyra och statiska system för markstationer och dess satellitkommunikation. De erbjuder nya innovativa molntjänster och IT-lösningar som kan möta den senaste teknologin inom sektorn.

Fakta om ESA BIC Sweden:

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden tar in ca åtta startup-bolag varje år. Dessa erhåller stöd och rådgivning vid någon av de tre inkubatorerna; Arctic Business, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i upp till två år. De får dessutom tillgång till teknisk support via ett nätverk av industripartners, samt finansiering med 50 000 Euro för att utveckla sin innovation. Syftet med rymdinkubatorn är att öka användandet av rymdteknik i nystartade bolag. ESA BIC Sweden genomförs med stöd av European Space Agency (ESA), Vinnova och Rymdstyrelsen. www.esa-bic.se

För mer information, kontakta:

Sandra Nilsson, Grundare, Arctic Space Tech, +46 76 781 71 21, sandra.nilsson@arcticspacetech.com

Jens Lundström, VD Arctic Business & MD ESA BIC Sweden, + 46 70 667 84 98, jens.lundstrom@abi.se

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun och Skellefteå Industrihus AB. Finansieras utöver ägarna av Vinnova, Piteå kommun och Framtidsbanken. Arctic Business äger också affärsängelfonden Arctic Ventures AB som investerar i nya inkubatorns nya bolag. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum Trollhättan. Följ oss på LinkedIn!


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström