2023-11-16 09:57Pressmeddelande

Saab och Hitachi Energy går in i Collab Composite

Bolagen ska locka kompositföretag och startups från hela Europa att från Piteå lösa olika utmaningar och problem inom fiberkompositer. Målet under 2024 är att ha startat 4 utvecklingsprojekt vid Piteå Science Park tillsammans med bolagen och andra samarbetspartners.

Collab Composite, ett samarbete mellan Arctic Business och Piteå Science Park, lanserades i april 2023 med syfte att koppla samman internationell industri med innovativa startups inom fiberkomposit. Nu har samarbetet gett frukt och Collab Composite kan idag presentera två ledande bolag som går in som samarbetspartners i projektet.

- Vi är stolta över att kunna presentera våra första industriella samarbetspartners till Collab Composite. Både Hitachi Energy och Saab utvecklar idag ledande produkter med hjälp av komposit och ser potentialen i att få tillgång till kompetens och innovationskraft genom Collab Composite. Samarbetet med de bägge bolagen är en milstolpe i arbetet med att attrahera kompetens, företag och investeringar till Piteå, säger Jens Lundström, VD på Arctic Business

Hitachi Energy, som är etablerade i Piteå sedan 2018, använder kompositmaterial för utveckling av produkter som krafttransformatorer och HVDC-utrustning (likström) tack vare dess goda isolerande egenskaper. Utöver tid och affärsnätverk kommer Hitachi också att delta i styrgrupper och bistå med know-how och forskningskompetens för bolagen.

 - När Collab Composite etablerades såg vi potentialen att gå in tidigt i projektet. Hållbar komposit är ett viktigt material för vår tillverkning av bland annat transformatorer. Vi söker nu aktivt efter samarbeten som kan bidra till vår produktutveckling, Tobias Hansson, landschef Hitachi Energy.

Saab, som länge utvecklat kompositprodukter för bland annat flygindustrin, ser fram emot ett samarbete med innovativa företag inom kompositområdet.

- Flera av våra produkter som Gripen använder fiberkompositer som en viktig och ofta nödvändig del av konstruktionen. Detta visar på potentialen i fiberkompositen och vi är mycket stolta över att vara tidiga partners till Collab Composite i Piteå. Vi ser fram emot att bidra till nya innovationer och användningsområden för fiberkomposit både i våra produkter och i samhället, säger Per-Olof Marklund, Head of Technology and Innovation på Saabs affärsområde Aeronautics. 

Piteå kommun har genom Piteå Science Park varit involverade i satsningen på Collab Composite. Kommunalrådet Patric Lundström ser samarbetet med Hitachi Energy och Saab som ett naturligt nästa steg i arbetet med att göra Piteå till Sveriges ledande nav för utveckling av kompositmaterial.

- I Piteå finns idag världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. Vi har arbetat hårt för att göra Piteå till en attraktiv plats för företag och startups inom komposit, bland annat genom tillgång till hållbar energi, kompetenssatsningar och konkurrenskraftiga markpriser. Samarbetet med Hitachi Energy och Saab är ett kvitto på att detta arbete gett resultat, säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå.

Nu pågår ett arbete med att attrahera kompositbolag och startups från hela Europa för att locka dem till Piteå och presentera sina lösningar för bolagen. Målet är att skapa nya utvecklingsprojekt tillsammans med Saab, Hitachi Energy och andra partners som ska genomföras vid Piteå Science Park under 2024.

Saab och Hitachi vill hitta nya innovativa lösningar inom material och processer, återvinning och hållbarhet samt livslängd och flerfunktionella material.

Kort om Collab Composite
Collab Composite startades i april 2023 och är ett innovationskluster med fokus på fiberkomposit. Här kan nystartade och etablerade företag inom kompositområdet komma i kontakt med världsledande bolag för att presentera sina idéer, produkter och tjänster. Målet är att nystartade företag och industripartners ska samskapa nya hållbara produkter och tjänster med hjälp av fiberkompositer. Öjebyn Composite Village och Piteå Science Park har en lång historia inom kompositforskning. Collab är skapad som en gemensam satsning av Piteå kommun, Sparbanken Nord/Framtidsbanken och Region Norrbotten.

Kort om Arctic Business
Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 180 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå-, Skellefteå- och Piteå kommun. Arctic Business kommer över tid att kunna erbjuda Collab inom flera av norra Sveriges styrkeområden som till exempel rymd, energi, gruva/mineral för att bidra till att fler företag skapas och etableras i norra Sveriges science park miljöer. 

Läs mer om Arctic Business nya erbjudande Collab http://collab.abi.se/
Collab Composite --> https://abi.se/collab/composite/


För ytterligare information:
Arctic Business och Collab Composite,
vänligen kontakta: VD Jens Lundström: 070-667 84 98
jens.lundstrom@abi.se


Piteå Science Park
VD Henrik Bucht
henrik.bucht@piteasciencepark.se


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 180 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström