2018-04-18 09:08Pressmeddelande

​Sverigepremiären för Act in Space blir i Luleå

null

Första gången det världsomspännande eventet, ActInSpace®, arrangeras i Sverige blir i Luleå med Arctic Business Incubator som värd. Ett event med olika utmaningar baserade på teknik som finns framtagen för rymden. Resultaten kan bli en grund till nya affärsidéer och kommersialisering.

Att det i Sverige blir just i Luleå beror på att Arctic Business Incubator, ABI, i Luleå är huvudman för den nationella rymdinkubatorn Esa Bic Sweden, där nybildade företag från hela landet ingår.

Under 24 timmar samlas lag som ska ta sig an verkliga utmaningar baserade på patent, programvara, data eller rymdinfrastruktur.

- Det här är inte till nytta bara för de som tillverkar satelliter. Det är viktigt att tekniken kommer till bredare nytta här nere på jorden. Nya företag, både för regionen och för Sverige, kan komma ur det här. Även företag som inte är i rymdindustrin, kan använda tekniken i sina företag, säger Kristina Öhman, projektledare och affärsrådgivare vid ABI.

ActInSpace arrangeras samtidigt den 25-26 maj i 70 städer, 40 länder i fem kontinenter.

- Vi vill att fler ser möjligheterna med den teknik som idag används i rymden. Det är också ett spännande event som knyter ihop människor för att lösa utmaningar där affärstänket finns med redan från början, säger Sarah Gotthold, marknads- och kommunikationsansvarig på ABI.

Efter övningen i Luleå utses en vinnare som får delta i den internationella finalen i Toulouse i Frankrike, The Toulouse Space Show den 27 juni.

ActInSpace initierades av den franska rymdorganisationen (CNES), maj 2014, som förenar över 70 städer i 5 kontinenter. ActInSpace stöds av ESA och ESA Business Incubation Centers nätverk. Utmaningar har tagits fram av rymdorganisationen CNES, ESA, Airbus och andra partners. www.actinspace.org.

För mer information, kontakta:

Kristina Öhman, Projektledare ActInSpace Sweden, kristina.ohman@abi.se +46 70 378 32 10

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova och Framtidsbanken samt Kiruna kommun. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan.ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström