2017-03-17 09:34Pressmeddelande

Tlight antagen till Sveriges rymdinkubator

null

Två nya startupbolag har antagits till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden som drivs av företagsinkubatorn Arctic Business Incubator (ABI). Bolagen är Tlight från Luleå och New Century Information (NCI) med säte i Gävle. Tlight kommer bland annat undersöka möjligheten att använda sin teknologi för att analysera andra himlakroppar. 

ESA BIC Sweden har nu antagit en nionde och tionde startup till den nationella rymdinkubatorn. Tlight och NCI använder teknologi från rymdindustrin i sina innovationer. 

Tlight har tagit fram en teknik och utrustning för att identifiera mineraler och ädelstenar. Detta kan få stor betydelse för att effektivisera prospektering och ger en direkt återkoppling om vad det är för mineraler som man hittat. 

- Det känns otroligt spännande att få vara en del av det nya rymdklustret i Sverige, säger Torbjörn Lindwall grundare av Tlight.

New Century Information har utvecklat en plattform som kan följa ett rörligt objekts exakta position och dess egenskaper såsom riktning, hastighet, rotation, acceleration med mera i realtid. Plattformen kan användas för en rad olika tillämpningar inom exempelvis skidåkning, alpint, hästsport, rally, segling eller annan sport. NCI knyts till företagsinkubatorn Uppsala innovation centre i Uppsala.

- Vi kommer nu kunna ta snabbare kliv framåt, så vi ser fram emot all hjälp vi kan få, säger Anders Yttergård på New Century Information.

De startups som antas till rymdinkubatorn får kontanta utvecklingsresurser på närmare en halv miljon kronor vardera och möjlighet att använda patent som utvecklats via europeiska rymdorganisationen ESA. Startup-bolagen kommer att under max två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartner som ingår i ESA BIC Sweden.

Fakta om företagen:

New Century Information
New Century Information AB (NCI) har utvecklat en innovativ och mycket noggrann plattform inom området "High Precision Outdoor Tracking". Plattformen är mobil och kan användas för en mängd olika specialiserade eller skräddarsydda applikationer inom alla utomhusmiljöer, inom sport eller industri där det krävs detaljerade och avancerade positioneringsdata i realtid. Fokus ligger på realtidspositionering av rörliga objekt i direktsänd tv-produktion, grafisk integration och analys av insamlade data. www.nci-ab.com

Tlight
Tlight har utvecklat en ny teknik och utrustning för att identifiera mineraler, som i första hand riktas till gruv- och prospekteringsbranschen. Utrustningen som använder rymdteknologi kommer att skapa värde och möjliggöra exakt positionering. Tekniken kan även användas för att lokalisera och mäta in geostrukturellt farliga områden i gruvor och stenbrott och därigenom förbättra säkerheten för både personal och maskinell utrustning.

För mer information, kontakta:
Torbjörn Lindwall
Tlight
E-post: torbjorn.lindwall@tlight.se
Mobil: 070-570 51 08

Anders Yttergård
New Century Information
E-post: anders.yttergard@nci-ab.com
Mobil: 070-589 69 97

Jens Lundström, Managing director
ESA BIC Sweden
Mobil: 070-677 84 98
E-post: jens.lundstrom@abi.se

Om ESA BIC Sweden
Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden kommer fram till 2020 att stödja 40 rymd-startups. Startup bolag i ESA BIC Sweden erhåller stöd och rådgivning vid någon av de tre inkubatorerna; Arctic Business Incubator, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i upp till två år. De får bland annat tillgång till ett nätverk av industripartners och ESA samt finansiering med 50 000 EUR för att utveckla sin innovation. Syftet med rymdinkubatorn är att öka användandet av rymdteknik i nystartade bolag. Det finns för närvarande 16 ESA Business Incubation Centres (ESA BIC) i över 12 europeiska länder. ESA BIC Sweden genomförs med stöd av European Space Agency (ESA), Vinnova och Rymdstyrelsen. www.esa-bic.se

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Norrbottens läns landsting, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström