2017-04-04 20:55Pressmeddelande

Tre av Sveriges hetaste teknikföretag från Arctic Business Incubator

null

Emaintenance365 och Sustainalube från Luleå samt Biocool, Skellefteå har tagit plats på den åtråvärda 33-listan över Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag som utses av Ny Teknik och Affärsvärlden. Vinnarna har utvecklat innovativa produkter med stor internationell potential att förändra spelreglerna i sin bransch.

Emaintenance365 som precis etablerat sig i Australien har utvecklat ett molnbaserat system för data och beslutsstöd som förebygger driftstörningar inom bland annat järnvägssektorn.

- Det känns fantastiskt att få ett sånt här erkännande och det bekräftar att vi har en stor potential med vårt unika beslutssystem, säger Bengt Jonsson vd Emainenance365.

Sustainalube har utvecklat ett oljefritt, miljövänligt smörjmedel som görs på restprodukter från industrin. Skogsföretag använder bland annat produkten som sågkedjeolja. Även gruvindustrin ser potentialen eftersom smörjmedlet inte är brandfarligt.

- Vi har fått mycket uppmärksamhet kring smörjmedlet och är väldigt stolta att vi är med på 33-listan. Det är ett kvitto på att vi har en intressant produkt, säger Christian Olsson, vd Sustainalube.

Biocool har skapat ett skonsamt sätt att ta död på mikroorganismer genom att härma hur kroppen gör sig av med bakterier och är med på listan för andra året i rad.

Vinnarna till 33-listan presenterades för tionde året i rad på Münchenbryggeriet i Stockholm som i år hade drygt 200 nominerade. Genom åren har det visat sig att drygt hälften av Sveriges hetaste och mest lovande teknikbolag finns i eller är alumnibolag från Sveriges inkubatorer och Science Parks.

Arctic Business Incubator hade förra året med Skellefteå företaget BioCool på listan och före det Luleå företagen Metasphere Technology och Netrounds Solution.

- Även i år tar sig tre starka team från oss med världsunik kompetens in på 33-listan. Otroligt roligt och vi är glada och stolta över att få jobba med dem. Detta är bara toppen på isberget av spännande innovationer som växer här i Norr, säger Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator.

Om 33-listan

För att få komma med på listan krävs att företaget har verkat i max sju år, är baserat på teknisk innovation och att företaget inte är börsnoterat samt verksamt i Sverige med potential att verka på den internationella arenan.

Fakta om företagen:

Emaintenance365 är ett avknoppningsföretag från Luleå Tekniska Universitet (LTU) och har varit verksamt i tre år. Företagets grundidé baseras på de senaste forskningsresultaten från Drift- och Underhållsteknik vid LTU och använder den modernaste tekniken för molnlagring och analys av stora mängder data. Företaget erbjuder ett system för beslutsstöd för företag som bearbetar stora mängder mätdata, och i dagsläget ligger fokusområdet inom järnvägssektorn. Företaget erbjuder beslutsstöd till allt ifrån koncernledning till underhållsbeslut i verkstäderna. www.emaintenance365.com

Sustainalube grundades 2015 av tre professorer från Luleå Tekniska Universitet, som efter fem år av forskning utvecklat en helt ny oljefri teknologi för smörjmedel. Smörjmedlet används bland annat för sågkedjor i skogsmaskiner såväl som smörjfett. Ett miljövänligare smörjmedel än traditionella biosmörjmedel. www.sustainalube.com

Biocool erbjuder produkter för rengöring av pooler, behandling av hudproblem och för att rena dricksvatten. Hela sortimentet produceras i Sverige och är dessutom säkert för både människa och miljö. Produkterna är godkända enligt europeiska kemikalieinspektionens regler, får säljas i alla EU- och Eftaländer. www.biocool.se

För mer information kontakta:
Bengt Jonsson, vd Emaintenance365, +46 70 687 86 93, bengt.jonsson@emaintenance365.se

Christian Olsson, vd Sustainalube, +46 70 476 22 60, christian.olsson@sustainalube.com

Maria Forsell, Biocool, +46 70 295 16 79, maria@biocool.se

Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator +46(0)70 667 84 98, Jens.lundstrom@abi.se    

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Norrbottens läns landsting, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström