2015-05-20 16:25Pressmeddelande

Två ABI företag flyger vidare - ePARK och 3eflow, samtidigt som 10 nya startup företag gör entré

null

ePARK och 3eflow har fått fart på affärerna och tar klivet ut ur inkubatorn ABI. Det firades under en eftermiddag där de fick berätta om deras tid i inkubatorn och framtidsplanerna. Med på arrangemanget var också 10 nya medlemsföretag som fick presenteras sina affärsidéer för de inbjudna gästerna. Presentationerna blev en pitchtävling där företagen fick några minuter på sig att sälja in sin idé. 

Jan-Olof Anderson berättade hur det hela började med ePARK som egentligen handlade om några helt andra idéer till en början. Dessa hade inte samma potential som idén till parkeringslösningen och först när den dök upp kunde Jan-Olof som idag är vd på ePARK förverkliga sin dröm om att få starta företag. Idag har eParkera vuxit sig stark på den svenska marknaden och finns nu på hundratusentals parkeringar runt om i landet. Nästa steg är att expandera ytterligare i Finland och Polen. 

- För oss har ABI betytt mycket. Framförallt att få kontakt med deras värdefulla nätverk, att bolla tankar och idéer samt lärorika kurser som gett oss inspiration och nya insikter. Idag omsätter vi 10 miljoner kr och räknar med att öka den siffran i takt med de internationella satsningarna som vi nu gör, säger Jan-Olof VD ePARK. 

Erik Abbing 3eflow har hittat lösningen på att få varmt vatten direkt i kranen istället för att vänta och spola mängder med kallt vatten innan det varma kommer, vilket innebär en betydande energibesparing. Han har haft en lång väg att vandra men nu har det lossnat på riktigt och företaget har fått finansiering från bland andra Energimyndigheten. Detta gör att de nu kan nå de önskade marknaderna. 3eflow har utsetts till en av de 10 top finalisterna i tävlingen Nordic Cleantech Open som avgörs i dagarna.

- Framtiden ser ljus ut och jag är tacksam för allt stöd jag fått på ABI och framförallt att de trott på min idé. Den största utmaningen har varit att kunna leva på sin idé rent ekonomiskt, vilket varit tufft. Jag har hela tiden trott på idén och velat få ordning på detta problem med vattenförsörjningen vilket varit min drivkraft som gjort att jag fortsatt, säger Erik Abbing VD 3eflow. 

- Vi är glada att nu se den positiva utvecklingen för båda företagen och att de blir kvar i våra lokaler i Luleå Science park. De blir en bra mix av startup företag som hunnit en bit på väg och de helt nya som vi hjälper framåt, vilket stimulerar nya affärer och erfarenhetsutbyten. Vi önskar ePARK och 3eflow all lycka med den fortsatta utvecklingen av företagen, säger Jens Lundström, VD ABI.

De 10 nya företagen som var med i pitchtävlingen har nu gått Lean inkubator programmet på ABI. Där har de under några månader gått igenom allt från affärsmodeller, marknad och kundutveckling till immateriella rättigheter, ledarskap och finansiering. Företagsidéerna finns inom helt olika branscher men alla har den gemensamma nämnaren att gå från idé till växande företag. Bland de nya företagen finns ett unik fiskedrag Headbanger Lure, koncept för demensvård Memorizon och Cmej, vattenlöslig smörjolja Sustainable Lubricants, lönesystem, förbättringar inom jordbruk och nya fästelement till skateboard, Combolt mfl. Det hela avslutades med mingel och buffé.

Några av de framgångsrika företag som också gjort sin resa med stöd av Arctic Business Incubator är; Netix med Pizza.nu, Behaviosec, D-Flow Technology, Netrounds Solutions, Metasphere Techology, Cellfab och CVK. 

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av ALMI Inkubation Sverige. ABI stöttar idag 30 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström