2017-04-25 23:16Pressmeddelande

Två företagare från Luleå vinner entreprenörspris

null

Jonas Hedlund, vd för Zeomem, och Christian Olsson, vd för Sustainalube, har utsetts till två av årets tolv mest samhällsbyggande entreprenörer och vinner Åforsk entreprenörsstipendium på 200 000 kr vardera.

Det är tredje året i rad som stiftelsen ÅForsk tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks utser Sveriges och morgondagens samhällsbyggande entreprenörer som med sina lösningar, tjänster och produkter kan bidra till utvecklingen av samhället inom flera områden och branscher.

Zeomem som genom forskning vid Luleå tekniska universitet tagit fram en process för separation av gasblandningar inom industrin, som idag är mycket kostsam och energikrävande. Deras unika och ultratunna zeolitmembran gör processen billigare och mer energieffektiv.

- Vi är glada att vi fått ett erkännande av vår verksamhet, det kommer att ge oss ännu bättre fart framåt, säger Jonas Hedlund, vd Zeomem Sweden.

Sustainalube har utvecklat oljefria smörjmedel som görs på restprodukter från industrin. Skogs- och gruvindustrin ser potentialen i smörjmedlet eftersom det varken är brandfarligt eller dåligt för miljön. Idag används det bland annat till sågkedjor i skogsmaskiner.

- Vi är otroligt tacksamma och glada över detta fantastiska pris. Denna utmärkelse motiverar oss att fortsätta utveckla produkten och sträva mot en mer hållbar värld, säger Christian Olsson, vd Sustainalube. 

Båda bolagen är sedan 2015 med i inkubatorn Arctic Business Incubator (ABI). 

- Idag är vi extra stolta över att få jobba nära Luleå tekniska universitet med forskning och personer som utvecklar innovationer till framgångsrika bolag, säger Jens Lundström, vd ABI.

Om ÅForsk
Stiftelsen ÅForsk bildades 1985. ÅForsk har till ändamål att verka för forskning och utveckling i första hand inom: Energi, Miljö, Säkerhet & Hållbarhet, Infrastruktur, Materialteknik, Processer och produkter från förnyelsebara råvaror. ÅForsk är den största aktieägaren i det börsnoterade ÅF AB. Medel för forskningsanslag och stipendier erhålles genom utdelningar från bolaget.

Fakta om företagen:
ZeoMem Sweden AB är ett spin-off företag som grundas på 20 års forskning om zeolitmembran vid Luleå tekniska universitet. Företaget grundades 2015 med syfte att kommersialisera de unika egenskaperna hos ultratunna zeolitmembran för separation av en mängd olika typer av gasblandningar t.ex. separation av koldioxid från syntesgas eller naturgas, tunga kolväten från naturgas, eten från kväve. Deras membranbaserade kemiska separation ger mer energieffektiv separation av gasblandningar till en lägre kostnad. www.zeomem.se

Sustainalube grundades 2015 av tre professorer från Luleå Tekniska Universitet, som efter fem år av forskning utvecklat en helt ny oljefri teknologi för smörjmedel. Smörjmedlet används bland annat för sågkedjor i skogsmaskiner såväl som smörjfett. Ett miljövänligare smörjmedel än traditionella biosmörjmedel. www.sustainalube.com

För mer information, kontakta:

Jonas Hedlund, vd ZeoMem Sweden, jonas.hedlund@zeomem.se, +46 70 660 54 67

Christian Olsson, vd Sustainalube, christian.olsson@sustainalube.com, +46 70 476 22 60

Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator, jens.lundstrom@abi.se, +46 70 667 84 98

ABI är Sveriges Nordligaste företagsinkubator som operativt hjälper företagare att skapa tillväxt och värde i sina företag. Verksamheten ägs av LTU holding, Norrlandsfonden, Längmanska företagarfonden, Norrbottens läns landsting, Luleå- och Skellefteå kommun och finansieras utöver ägarna av Vinnova. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan. ABI stöttar idag 40 medlemsföretag och har ett flertal i startgroparna. Gilla oss på Facebook


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 120 bolag som idag värderas till över 2 miljarder kronor och finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av Luleå Tekniska Universitets holdingbolag, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå- och Skellefteå industrihus AB.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström