2024-05-30 09:46Pressmeddelande

Vimotek AB vinnare i europeisk rymdförsvarsupphandling

Vimotek AB

Vimotek AB (Luleå) har blivit utvalda av European Defence Fund (EDF) som vinnare inom ett projekt och kommer där att leverera sin Rendezvous och Proximity Operations produkt (RPO).

Vimotek RPO är en hård- och mjukvaruprodukt för satelliter och rovers som ger förbättrade förmåga att med hjäkp AI/ML och olika sensorer skapa och analysera en lägesbild, navigera, och docka med andra farkoster etc.

Vimotek är med i ett konsortium med 11 andra bolag som tillsammans i ett projekt ”Bodyguard” ska utveckla och leverera autonom förmåga hos e enskilda satelliter att skapa en egen rymdlägesbild. Detta ska sen användas av AI/ML för att satteliten själv ska få ökad förmågan att upptäcka, bedöma och hantera olika hot mot sig (både defensivt och offensivt).

Bodyguard-projektet är värderat totalt till 6,5 miljoner euro under 3 år. Det koordineras av Agenium Space (Frankrike), och involverar ansedda partners från hela Europa; Grekland, Luxemburg, Frankrike, Belgien, Finland, Lettland, Danmark och Sverige.

Totalt sett har EDF, i denna 3e utlysning som sker, valt ut 54 olika projekt inom områdena; cyber-, mark--, luft, sjö- och rymd-domänerna till ett totalt värde om 1 miljard euro. Allt med målet att stärka Europas oberoende försvarsförmågor inom alla dessa domäner.

“Vi är hedrade att vara en del av BODYGUARD-projektet, som representerar ett betydande framsteg i förmågan att skydda autonoma rymdtillgångar. Detta samarbete stämmer perfekt med vårt uppdrag att möjliggöra rymdens industrialisering, eftersom säkerhet är avgörande för den framtida rymdekonomin,” säger Anatoliy Valentirov, VD för Vimotek AB.

Om Europeiska Försvarsfonden (EDF):
EDF syftar till att främja en mer integrerad och kapabel europeisk försvarsteknologisk och industriell bas genom att investera i samarbetsprojekt för forskning och utveckling. EDF-utlysningen för 2023 tilldelar över €1 miljard till 54 projekt, med betoning på strategiska prioriteringar som rymdkommunikation, cyberförsvar och ISR-förmågor.

Om Vimotek AB
Vimotek är ett företag baserat i Luleå som utvecklar lösningar för rymdautomation och möjliggör effektiv rymdindustrialisering. Bolaget levererar maskinsyn, sensorer, rörelsekontroll och beräkningar med edge-AI för rymd- och försvarssektorn.

Företaget är jobbar med både ESA BIC Sweden och är en del av Arctic Business inkubatorprogram sedan mer än ett år tillbaka.


För mer information, kontakta:                                 
Jens Lundström, VD Arctic Business                          
jens.lundstrom@abi.se                                           
Tfn.070 - 667 84 98 

Anatoliy Valentirov, CEO Vimotek AB     
a.valentirov@vimotek.space
Tfn. 070-381 12 22


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 180 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström