2022-06-03 08:39Pressmeddelande

Arctic Business växer i Västerbotten – beviljas 2,4 miljoner kronor för att stötta innovativa bolag

Jens Lundström, vd Arctic Business, och Magnus Wiklund, Sr. affärsrådgivare i Skellefteå. Jens Lundström, vd Arctic Business, och Magnus Wiklund, Sr. affärsrådgivare i Skellefteå.

Projektet ”Inkubatorkapacitet Norra Västerbotten 2022-2023” riktar sig till hållbara, innovativa tillväxtbolag. Det ska bidra till ökad attraktionskraft, stärkt kompetens och välfärd i Västerbotten genom en kapacitetsökning av Arctic Business verksamhet.

– I ett växande Skellefteå behövs ett starkt innovationsstödsystem. Vi är glada att Arctic Business förstärker sitt team i Skellefteå och ökar kapaciteten för att stötta fler företag och idébärare, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun. 

Arctic Business driver Sveriges nordligaste tech-inkubator och stöttar innovatörer och entreprenörer att skapa hållbara och innovativa startup-företag genom affärsrådgivning, finansiering och teambygge. Det nya projektet – som beviljas två miljoner kronor från Region Västerbotten och 400 000 kronor från Skellefteå kommun – innebär att Arctic Business kan rekrytera till det lokala kontoret på Skellefteå Science Park. Där arbetar idag två seniora affärsrådgivare: Conny Reidefors och Magnus Wiklund.

– Det känns spännande att kunna öka resurserna för att möta och stötta entreprenörer lokalt i Västerbotten, men också för alla de som söker sig hit från övriga Sverige och världen för att bygga tech-bolag runt globala utmaningar, säger Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator AB. 

Den regionala innovationsstrategins vision är att Västerbotten ska vara ”En nytänkande smart region” och har två övergripande mål för länet: ”En innovationsmotor för hållbar utveckling” och ”ett ekosystem med starka och inkluderande innovationsprocesser”.

– Västerbottens förmåga och kapacitet till innovation, förnyelse och transformation kommer att vara avgörande om vi ska klara av en snabb och global hållbar omställning. Den regionala innovationsstrategin är gemensam utgångspunkt och plattform för Västerbottens samlade arbete med innovation, säger Magnus Rudehäll, enhetschef digitalisering och innovationsledning, Region Västerbotten.

Arctic Business har verkat i Skellefteå sedan 2011. Exempel på företag från Västerbotten som har fått stöd av Arctic Business är Once Upon, Envigas och Biocool. 


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 170 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström