2021-12-10 08:15Pressmeddelande

Piteå-startup säljer patent till amerikanskt börsnoterat rymdbolag

Jesper Eman, vd Centropy, och Fredrik Högberg, vd More Industries. Foto: Olivia MarkströmJesper Eman, vd Centropy, och Fredrik Högberg, vd More Industries. Foto: Olivia Markström

Piteåbolaget Centropy, som utvecklat en kolfiberbaserad kyllösning för främst elektroniska komponenter, säljer hela sin teknikportfölj innehållande bland annat patent till KULR Technologies, ett börsnoterat bolag i Kalifornien verksamt inom avancerad kylteknik.

– Efter all tid vi lagt ner på att utveckla tekniken känns det nu jättespännande att få se den tas vidare av KULR med deras resurser och erfarenhet, säger Jesper Eman, vd Centropy.

Centropys resa började med en teori hos Jesper Eman om hur man med hjälp av kolfiber kan kyla kraftelektronik på ett unikt sätt. Hans idé antogs till Arctic Business Accelerator 2018 och då det fanns potential att tillämpa lösningen i rymdindustrin bildade han ett bolag och antogs till den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, som drivs av Arctic Business. Där utvecklades och patenterades idén.

– Det har varit väldigt intressant att få vara med och stötta Centropy. Redan tidigt var det tydligt att flera aktörer runt om i världen intresserade sig för deras teknik och genom denna försäljning ger man nu tekniken ytterligare förutsättningar på en världsmarknad, säger Göran Carlson, Sr. Business Advisor på Arctic Business. 

Centropy är ett av flera bolag som utvecklat hållbara kompositinnovationer inom ESA BIC Sweden, andra är t.ex. Fureho och Percyroc. Centropy delägs av More Industries, ett investmentbolag vars vd Fredrik Högberg säger:

– Jag såg tidigt en stor potential i Centropys teknik och det forskningsarbete som låg till grund för framtida produktutveckling, detta i kombination med Jespers gedigna innovationsförmåga gjorde att det blev ett investeringsbeslut. Tillsammans hittade vi en väg framåt och vi kan inte tänka oss en bättre hamn för vår teknik än denna köpare. 

KULR Technology Group Inc. utvecklar, tillverkar och licensierar nästa generations teknik för termisk hantering av kolfiber för batterier och elektroniska system. Deras produkter är betrodda och används av bland annat NASA.

Från Arctic Business håll ser Göran Carlson fördelarna med den satsning som just nu görs i Piteå där Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning nyligen lanserades inom Swedish Composite Innovation Cluster.
– I Piteå har vi lyckats bygga upp kunskap av världsklass gällande kompositer och kolfibrer och Centropy är ett tydligt exempel på hur sådan kunskap kan kommersialiseras internationellt, säger Göran Carlson. 

Läs mer om affären
Om Centropy

Kontakt Centropy
Jesper Eman, vd 
070-247 94 86 


Om Arctic Business

Arctic Business hjälper entreprenörer utveckla extraordinära idéer med växande affärer nationellt och internationellt från norra Sverige. Sedan 2005 har Arctic Business jobbat med över 150 bolag som idag värderas till över två miljarder kronor. Vi finns idag med personal i Luleå, Piteå och Skellefteå på respektive science park. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, Luleå kommun, Skellefteå Industrihus AB och Piteå kommun.


Kontaktpersoner

Jens Lundström
VD
Jens Lundström